VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

Održana tradicionalna manifestacija „Preporodovi susreti Srebrenik 2024“

Srebreniku je dana 30.05.2024, održana tradicionalna manifestacija „Preporodovi susreti Srebrenik 2024“.

U uvodnom dijelu manifestacije uz saz se predstavio Razim Slanjankić, predsjednik BZK Preporod gradsko društvo Srebrenik, izvođenjem Hasanaginice prema tekstu nastalom usmenim kazivanjem.

U prvom dijelu manifestacije održana je promocija knjige Hasanaginičina kletva autora Kemala Tursunovića, rođenog u Tinji, koji je je svoj radni i životni vijek proveo u Dubrovniku, ovo je bila jedna od mnogobrojnih promocija u Srebreniku, a sva njegova izdanja priredio je BZK „Preporod“ Dubrovnik. Promotori ove knjige su bili dr sci Nermin Tursić i Esad Dedić. Dr Nermin Tursić je istakao da je tragična sudbina Hasanaginice rezultat nesretnih društvenih okolnosti, tradicije i običaja koji su vladali u periodu u kojem je ona nastala. Esad Dedić je u svom izlaganju istakao da su likovi u baladi Hasanaginica stvarne ličnosti i da balada govori o patrijahalnom načinu života u kojem je žena imala podređenu ulogu. Autor Kemal Tursunović se zahvalio organizatorima na promociji knjige i istakao da je to njegov mali doprinos rasvjetljavanju okonosti kojima je ova balada nastajala i da je njegovo mišljenje da se težak položaj žene muslimanke, Bošnjakinje nije umnogome promijenio sve do današnjih dana i sudbine žena Srebrenice.

U drugom dijelu manifestacije održan je program kulturnog stvaralaštva učenika.

Najprije se predstavila I Osnovna škola Srebrenik nastupom hora učenika uz pratnju na harmonici učenika i klaviru mentora nastavnika Faruka Smajlovića, koji su izveli numeru „Pjevat ćemo što nam srce zna“.

Nakon ovoga nastupio plesni par Amar Tufekčić i Asja Mujčić kojim su izveli tradicionalni ples.

Treći predstavnik I OŠ Srebrenik bili su učenici dramske grupe koji govorili recital „Vrijeme ljubavi“, a sve pod mentorstvom nastavnice Kimete Tufekčić.JU MSŠ Srebrenik predstavila se pjesmom Kraj tanana šadrvana koju su izveli učenici: Amina Čizmić i Mahir Suljkanović uz pratnju na harminici. Lejla Muharemović je govorila monolog o potrošnji.

Učenici OŠ Rapatnica predstavili su se folklornim nastupom uz pjesmu „Crven fesić“. Ova škola se na kraju predstavila izvedbom pjesme Ostajte ovdje – muzički performans učenika uz mentorstvo nastavnice Merime Karić.

Cjelokupan program manifestacije održao se u kino sali Doma kulture Srebrenik uz prisustvo mnogobrojne publike.