VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

U Sarajevu otvorena izložba "Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti"

Prof dr Sanjin Kodrić:
Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ kao najstarija i temeljna organizacija kulture Bošnjaka, odnosno bošnjačka kulturna matica s tradicijom od 1903. godine, posebnu pažnju posvećuje bosanskom jeziku te i ove godine obilježava 29. august kao Dan bosanske pismenosti. Naime, to je dan kad je 1189. godine napisana ili izdana Povelja Kulina bana kao najstariji sačuvani bosanski državni dokument, ali ujedno i temeljno važan dokument bosanske pismenosti kao takve, izjavio je za FENA-u prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Prof. dr. Sanjin Kodrić naglašava kako Povelja Kulina bana nedvojbeno potvrđuje postojanje bosanske države u ranom srednjem vijeku, uključujući i njeno bosansko ime, baš kao što potvrđuje i povijesni kontinuitet bosanskog jezika i njegove višestoljetne pisane tradicije. Ona je prvorazredni historijski izvor od ključne važnosti za potvrdu milenijske povijesti Bosne, kao i njenog – bosanskog jezika, odnosno bosanske pismenosti, što su bili neki od razloga zbog čega je Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ 2019. godine, na 830. godišnjicu Povelje Kulina bana, 29. augusta proglasila Danom bosanske pismenosti.

Ove godine, Dan bosanske pismenosti Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ obilježava u saradnji s Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu i Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, kao institucijama s kojima blisko sarađuje. S Institutom za jezik, između ostalog, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ radi i na novom pravopisu bosanskog jezika, a s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti redovno realizira brojne zajedničke projekte. Uz prof. dr. Sanjina Kodrića, autori izložbe su i dr. Erma Ramić-Kunić i dr. Alen Kalajdžija iz Instituta za jezik.

Povodom Dana bosanske pismenosti, a u duhu te saradnje, u Galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti bit će postavljena izložba Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti, koju će Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ darovati Institutu za jezik i Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, kao i drugim ustanovama i organizacijama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu zainteresiranim za afirmaciju bosanskog jezika i pismenosti na bosanskom jeziku.