VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

KOMENTAR U POVODU POSJETE PREDSJEDNIKA BZK „PREPOROD“ U BiH gdina SANJINA KODRIĆA PREMIJERU TUZLANSKOG KANTONA

Preporod Napredak 01 19 08 2022 slika

Dana 19.08.2022.g. predsjednici Bošnjačke zajednice kulture „Preporod" Sanjin Kodrić i Hrvatskog kulturnog društva „Napredak" Čiča , posjetili su premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića. Kako javljaju mediji tema sastanka je bila institucionalno i sistemsko rješavanje statusnih pitanja temeljnih organizacija naroda Bosne i Hercegovine u Tuzlanskom kantonu.

Kako se navodi u izvještajima Premijer Halilagić je posebno izrazio zadovoljstvo činjenicom da je tom posjetom iskazan zajednički interes, a to pokazuje neophodnost saradnje, međusobnog uvažavanja i suživota, a što u osnovi i jeste Bosna i Hercegovina. U pogledu predloženog rješenja za predlaganje, a u konačnici i donošenje Zakona kojim bi se tretirala ova tematika, premijer Halilagić je rekao da bi se „donošenjem zakonskog rješenja, kojim bi se definirale organizacije naroda Bosne i Hercegovine s historijskom kontinuitetom rada i djelovanja, institucionalno prepozano njihov dosadašnji doprinos i stvorili preduslovi za njihov još aktivniji rad s jedne strane, ali i međusobnu saradnju na zajedničkim projektima s druge strane".

Preporod Napredak 02 19 08 2022 slika 3

„Cilj donošenja zakona bio bi da se definira se da su Bošnjačka zajednica kulture „Preporod", Hrvatsko kulturno društvo „Napredak", Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta" i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo „La Benevolencija" temeljne organizacije naroda Bosne i Hercegovine. Definiralo bi se okvirno područje djelovanja ovih organizacija, zaštitilo njihovo znakovlje, naziv i tradicija, te bi se ove organizacije proglasile organizacijama od posebnog značaja", istakli su predsjednici Čiča i Kodrić. Dvojica predsjednika su dalje istakli da su Napredak, Prosvjeta, La Benevolencija i Preporod, imajući u vidu ličnosti koje su okupljale kroz historiju, stvarali bosanskohercegovačku naučnu i kulturnu elitu.

U povodu navedenog sastanka u vladi TK napominjemo da je BZK Preporod Srebrenik zajedno sa još nekoliko podružnica iz TK ( Gradačac, Kladanj) organizovao sastanak u oktobru 2021, u ministarstvu za kulturu i sport TK, povodom javne rasprave o Nacrtu Zakona o kulturi TK. Tom prilikom smo u pismenoj formi predložili ono o čemu je govoreno na sastanku u Vladi TK; Međutim Skupština TK je usvojila Zakon o kulturi TK, ne uvažavajući prijedloge temeljnih udruženja kulture naroda u BiH.

Ostaje pitanje kako dosadašnje vlasti u TK, i nakon 30, godina od potpisivanja dejtonskog mirovnog sporazuma nisu imale volje ili sluha da riješe statusna pitanja ovih temeljnih organizacija. Za ovakvo stanje i odnos prema ovim organizacijama odgovornost prije svega moralnu, snose osim političara naravno i intelektualci i akademski obrazovani građani, koji su kulturu ostavili na margine društvenih zbivanja. Za očekivati je da aktuelna vlast, koja je najviše vremena provela u vlasti TK od 1995, do danas, smogne snage da u narednom periodu predloži i usvoji zakon o temeljnim udruženjima kulture naroda BiH u TK i time trajno riješi pitanje statusa ovih udruženja.