PROZABZK "Preporod" Srebrenik

Ajla Kešetović - Srebrenik - dug hod povijesti

Moj grad, predivan, nježan, tako malen, a ipak dovoljno velik za sve nas ponosne stanovnike, one koji su se usudili ostati u njemu.

Njime su mnogi vladali, mnogi ga spašavali, da bi na kraju ostao prepušten sam sebi. Krunu postojanja dobio je davne 1333. godine, a uručio ju je Stjepan II Kotromanić. Sagrađen je pažljivo, kamen po kamen, pločnik po pločnik, sa puno prolivenih kapi znoja. Olako su shvatali njegovo postojanje, puštali da ga drugi svojataju, da u njega prodiru narodi sa svih strana, a oni, oni su se skrivali u tamnoj noći,pod velikim I dubokim stijenama.

Sada Srebrenik ne spava, sada toliko hiljada ljudi ne spava, samo da bi njega štitili. Sada ga ne damo, ne prodajemo kao što su neki, čuvamo ga duboko u sebi. Pažljivo prolazimo kroz naše kratke ulice, upijamo svaki miris i zvuk. Svako godišnje doba osjetimo posebno, svaka noć je drugačija. Dok je obasjan suncem, to je jedan miran gradić iz kojeg se samo naziru dječji glasovi, pod svjetlom mjeseca, Srebrenik oživi, ugledamo nova lica koja s ponosom šetaju šarenim pločnicima.

Eto, to je taj grad, to je vaš i naš grad, prkosan baš kao I zemlja u kojoj se nalazi, to je Srebrenik, “najtvrđi” grad sa najmekšom dušom!


 Autor: Ajla Kešetović

JU Mješovita srednja škola Srebrenik, 1. razred gimnazije