KULTURNO NASLIJEĐE I TRADICIJABZK "Preporod" Srebrenik

Mustafa Šantić - Portret

Mustafa Šantić - Sevdalija, profesor muzike, pjevač, član prve postave Mostar sevdah reunion

Sevdah je dio ove zemlje, neodvojiv dio njenog bića i tradicije

Mustafa Šantić je trenutno direktor Muzičke škole u Muzičkom Centru Pavarotti . Svojevremeno je ušao u legendu i vic kao profesor koji je u isto vrijeme predavao i muziku i glazbu.

O samoj poruci pjesme 'Snijeg pade na behar na voće', jednom prilikom je rekao : Malo ko razmišlja o poruci teksta. Ipak, Esad Bajtal u svojoj knjizi kaže kako pjesma govori o jednom vremenu kojem je odzvonilo, vremenu kad su roditelji udavali svoje kćerke za onog koga su oni htjeli, sad u sevdalinci dolazi vrijeme da djevojka sebi bira bračnog druga. Tekstovi sevdaha su zaista prava filozofija", tvrdi Mustafa Šantić, navodeći brojne druge sevdalnike koje imaju duboku poruku kao što je "Ali-paša na Hercegovini".

Cijela filozofija ovih prostora sadržana je u stihovima "Da me prosiš, ne bi' pošla za te, a da se oženiš bi' se otrovala", tvrdi Šantić, kako je u u ta dva stiha sažeto snaših pet stotina godina.

Šantić tumačeći pojmove sevdah i sevdalinka, tvrdi da to nikako nije isto. "Kad smo mi u Mostar Sevdah Reunionu izdali svoj prvi album, tražili smo prijevod riječi sevdah. Gledano iz nekog arapskog ugla, to je tečnost koja kruži tijelom i u određenim momentima izaziva različitu emociju, može biti tuga, radost, ponos, jad, dert... Kad to posmatramo iz bh. ugla, sevdalinka je muzičko-poetska forma. U sevdah ne morate pasti samo slušajući sevdalinku, uzrok može biti lijepa žena, prelijepa priroda, pecanje ribe...", objašnjava Šantić.

Klasika ili moderna

Kad pričamo o sevdahu, danas se otvara dilema o dva pravca, onom klasičnom i ovom novom, urbanom, koji je populariziran posljednjih desetak godina, baš pod jakim utjecajem Šantićevog bivšeg benda.
Mnogim kritičarima urbanog sevdaha nije se svidjela nagla popularnost MSR kao novog muzičkog izraza.Smatra je da je tako bilo i sa novim muzičkim pravcima kroz istoriju,teško se bilo odmaknuti i od Mozarta,Beethovena...
Šantić voli citirati Bajtala kad kaže da za sevdalinku treba sazreti, da za ovaj muzički pravac treba vremena u svakom pogledu.
Za Himzu Polovinu kaže da je najbolji interpretator tog teškog i bolnog sevdaha. U njegovim izvođenjima se vidi tuga i bol, kad pjeva Ali-pašu.To je taj dert..

Priča o bendu koji je sevdah plasirao u svijet

Kada govori o Mostar Sevdah Reunionun kaže da je došlo do priličnog zasićenja putovanjima koncertima u tih deset godina zajedničkog rada i da je neminovnom došlo do razlaza.
Poslije razlaza sa starom ekipom, Šantić se posvetio obrazovnom radu, a osnovao je i Sevdi Mustafa Bend s kojim i danas svira gdje god ima onih kojima se sluša sevdah.