KULTURNO NASLIJEĐE I TRADICIJABZK "Preporod" Srebrenik

SREBRENIK - Mještani Kiseljaka brižljivo čuvaju tradiciju

Duge zimske noći krate igrajući prstena

Hasan Delić prisjeća se da je sada već davne 1988. godine platio 100 njemačkih maraka za deset novih fesova kako bi od njih napravio kape za igru prsten, koje se i dan-danas koriste

U neka davna vremena, kad nije bilo televizije i savremenih društvenih mreža, muškarci na selima kratili su duge zimske noći igrajući prstena.

Deset kapa

Tradiciju ove drevne igre, koja je u mnogim sredinama skoro potpuno zaboravljena, brižljivo čuvaju u srebreničkom prigradskom naselju Kiseljak, o čemu svjedoče i turniri koji znaju potrajati dokasno navečer.

Hasan Delić, jedan od starijih mještana Kiseljaka, s nostalgijom se prisjeća nekih davnih vremena, kad se u igri prsten takmičio u Uroži, Rapatnici, Dedićima, Ljenobudu, Seoni, Bjelavama i drugim srebreničkim naseljima.

Igra se sastoji od deset specijalnih kapa i jednog prstena. Nekad su to bile i vunene čarape ili bi se od deke skrojile kape. Suština ove zabavne igre je da se ispod kapa vješto krije prsten, a protivnička ekipa ga traži. Najčešće se igra do 201 ili 301 boda. Bodovi se u ovoj igri nazivaju konji, a često se još koriste i nazivi kuja, fal, izvlačak, loga, potkonj, cura i drugi tradicionalni izrazi - ističe Delić objašnjavajući pravila.

Prisjeća se da je sada već davne 1988. godine platio 100 njemačkih maraka za deset novih fesova kako bi od njih napravio kape za igru prsten, koje se i dan-danas koriste. Nekada su njegovu ekipu sačinjavali prijatelji i braća, a sada njihovu tradiciju nastavljaju njihovi sinovi i bratići.

U razgovoru s Hasanovim sinom Nedimom, koji radi kao nastavnik informatike u jednoj osnovnoj školi u Srebreniku, saznali smo da u njihovoj familiji imaju dovoljno igrača tako da ne moraju ići u druga mjesta da bi se nadmetali.

– Ima nas dovoljno da napravimo četiri ekipe od po četiri člana. U vrijeme globalizacije i informatizacije, društvenih mreža, kad se sve više otuđujemo, mi pokušavamo da kroz igru prsten na trenutak usporimo naš tempo života, da održimo tradiciju. To je prilika da se familijarno više družimo, razmjenjujemo iskustva, ideje, a često se afirmiraju i neki projekti koji se naknadno realiziraju, a koji su na dobrobit šire društvene zajednice i nas samih - ističe Nedim.

Prijelazni pehar

Da bi osnažili takmičarski duh, ali i skrenuli pažnju na ovu tradicionalnu igru, ove zime su uveli i novinu u vidu prijelaznog pehara, koji će na kraju duge zimske sezone dobiti najuspješnija ekipa.

Kako većina ljubitelja ove drevne igre sa svojim porodicama živi u dijelu srebreničke Mjesne zajednice Kiseljak koje se zove Brestovac, zimsko takmičenje u igri prstena nazvali su “Brestovačka prstenijada”

Autor: O. M.