VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

U Tuzli obilježeno 25. godina od osnivanja II Korpusa Armije RBiH

29.09.2017. U Tuzli obilježeno 25.godina od osnivanja II Korpusa Armije RbiH i promovisana monografija II korpus ARBiH

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima na spomen obilježjima na Slanoj Banji i ispred zgrade MUP-a TK te svečanom akademijom i promocijom Monografije II korpusa  u Tuzli je obilježena 25. godišnjica formiranja Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Drugi korpus je formiran 29. septembra 1992. godine,a njegovim djelovanjem stvorena je najveća slobodna teritorija u RBiH, koja se protezala od Doboja do Teočaka i od Brčkog do Vareša. Ukupno su 452 borca odlikovana su priznanjem Zlatni ljiljan dok je više od 10 hiljada i 200 pripadnika IIkorpusa poginulo u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Od kraja rata do 2006. godine II korpus djelovao je najprije kao dio Vojske FBiH, a potom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Gašenjem Vojske FBiH kontinuitet jedinica Armije RBiH i II. korpusa njeguje II pješadijski odnosno rendžerski puk OS BiH.

U okviru svečanosti u sali BKC Tuzla održana je i promocija monografije o Drugom korpusu Armije RBiH čiji su autori prof. dr. Sead Selimović i prof. dr. Izet Šabotić, profesori na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Istraživanje i pisanje monografije trajalo je otprilike dvije godine. Koristili smo domaće, strane izvore, izvore prvog reda, kao i literaturu iz BiH, regiona i Zapadne Evrope. Mislim da smo dali historiju Drugog korpusa, ali to nije historija za sva vremena. Drugi korpus je bio najveći u sklopu Armije RBiH i nije moguće na 580 stranica napisati sve ono što je urađeno u periodu od 1992. do 1995. godine. U monografiji smo dali jedan kontinuitet državnosti BiH, prikazali agresiju na BiH, precizno objasnili kako je nastao Drugi korpus, obradili sve jedinice, dakle 45 brigada i sve prištabske jedinice - kaže prof. dr. Sead Selimović, jedan od autora monografije o Drugom korpusu.

Kroz Drugi korpus ARBiH je prošlo 168.400 boraca, a od toga broja ukupno je bilo 3.300 žena. To je korpus koji je prilikom osnivanja brojao 77.640 boraca. Tokom rata braneći Bosnu i Hercegovinu poginulo je ukupno 14.795 boraca. Tokom ratnih operacija teže i lakše je ranjeno 21.950 vojnika - kazao je profesor Selimović.

Drugi korpus Armije RBiH oslobodio je 1.500 kilometara kvadratnih okupirane teritorije, te je razbio akciju "Čekić i nakovanj”, kojom je komandovao ratni zločinac Ratko Mladić. Oslobodili su prvi grad u BiH – Kalesiju, te uništili oklopni voz na Gradačcu…Veliku pomoć pružili su i pripadnici HVO-a Soli Tuzla. To su samo neke od zasluga 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je formiran naredbom Komandanta Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga R BiH, 29.septembra 1992.godine. Tada je na čelo ovog korpusa postavljen Željko Knez, dok su tokom rata komandnu dužnost obavljali i generali Hazim Šadić i Sead Delić.

Drugi korpus je dao i tri heroja oslobodilačkog rata. Ovo priznanje su dobili Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić i Nesib Malkić. Odlikovanje "Zlatni ljiljan” je dobio 301 vojnik, dok je njih još 90 ovo priznanje dobilo posthumno.

Izrada monografije, kako je naglasio profesor Selimović, ima izuzetan značaj zbog poginulih, ljiljana, heroja, a pogotovo zbog budućnosti i djece.

- Monografija će zadovoljiti naučne kriterije. Dakle, ono što je posebno bitno reći za nauku jeste da ona mora biti logična, sistematična, mjerljiva, da mora biti provjerljiva i objektivna. Također, moramo izbjeći subjektivnost, pristrasnost, ideologiju i slično. Sve pomenuto će naći svoje mjesto u ovoj monografiji. Za izradu smo koristili historijske izvore iz prvog reda, koji do sada nisu prezentirani u javnosti, dodao je Selimović.