Aktivnosti BZK "PREPOROD" Srebrenik 2016. godina.

U toku 2016. godine BZK “Preporod” u Srebreniku, na osnovu velikog entuzijazma i angažmana svih svojih članova, članova Izvršnog odbora i predsjednika Zajednice, uz skromne novčane mogućnosti, uspješno priredili građanima općine Srebrenik, izrazito sadržajne aktivnosti. Vođeni željom za radom, promicanjem i očuvanjem postojećih kulturnih vrijednosti, kao i željom za stvaranjem novih, članovi “Preporoda” angažman su opredijelili u pravcu održavanja različitih naučnih i kulturnih manifestacija. Na taj su način uspješno organizovane dvije naučne tribine, u kojima su učestvovali respektabilni članovi akademske zajednice Bosne i Hercegovine, kao i veći broj manifestacija kulturnog sadržaja: festival saza i sevdaha, pozorišna predstava, promocija knjiga i sl. U uvodnim napomenama neophodno je istaći poseban angažman i rad Kluba sazlija. Zahvaljujući prvenstveno ljubavi prema muzici i tradicionalnom instrumentu sazu, cjelovitoj bošnjačkoj kulturi i tradiciji, kao i prvenstvenoj želji za očuvanjem nematerijalne kulturne baštine ovih prostora, uspješno su realizirali tradicionalnu manifestaciju internacionalnog karaktera, poznatu pod nazivom, „Festival saza i sevdaha, dr. Hašim Muharemović, FESS − Srebrenik, 2016.” Također, kao još jedan važan uspjeh ovog kluba može se uzeti snimanje i emitiranje dokumentrane emisije o sazu i sevdahu Radija i televizije Tuzlanskog kantona. Ovom prilikom želimo da istaknemo i bitnost realizacije projekta Godišnjak  BZK „Preporod” Srebrenik. Napominjem da su preuzete aktivnosti u vezi s njegovom izradom i štampanjem. Posebno nas raduje činjenica, što su se oko ovog projekta okupili gotovo svi članovi BZK “Preporod” Srebrenik: članovi Kluba književnika, Kluba sazlija, Kluba historičara i drugih mladih znanstvenika, čija je želja da se postignu što bolji rezultati multidisciplinarnog istraživanja naše sredine, što utječe na proširenje ranijih sadržaja, kao i kvalitet pisanog teksta. Navedene aktivnosti, realizirani projekti, održane manifestacije, kao i planovi za budućnost, daju respektabilan imidž ovoj instituciji, na širem području Tuzlanskog kantona, a time i općini Srebrenik. O svemu navedenom, više kroz hronološki prikaz aktivnosti u toku 2016. godine i to kako slijedi:

Februar:

  • Tribina „Muslimani u Evropi − Stanje i perspektive“ Organizirali smo u saradnji s Medžlisom IZ-e Srebrenik i Centrom za kulturu i in formisanje - Narodna biblioteka Srebrenik, u okviru svojih redovnih aktivnosti, tribinu naziva „Muslimani u Evropi - Stanje i perspektive“. Tribina je otvorena prigodnom dobrodošlicom, koju je prisutnima uputio moderator tribine mr. Damir ef. Babajić. Predavač, doc. dr. Amir Karić održao je vrlo interesantno predavanje na spomenutu temu. Govorio je o muslimanima u Evropi, ali i šire, o stanju muslimana i njihovimtrenutnim životnim perspektivama.
  • Festival saza i sevdaha, dr. Hašim Muharemović, FESS – Srebrenik, 2016. U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Srebrenik, u okviru obilježa vanja 683. rođendana grada Srebrenika, održana je manifestacija “Festival saza i sevdaha, dr. Hašim Muharemović, FESS Srebrenik - 2016.“, kojim su se organizatori, učesnici i publika, na Simboličan način zahvalili ovom velikom umjetniku na slavi, koju je glasom i sazom pronio širom svijeta. Ova manifestacija u svojoj osnovi promovira izvođenje sevdalinke uz saz i afirmira kulturno naslijeđe i tradiciju Bosne i Hercegovine. Sve izvedbe, uglavnom iz bogatog repertoara dr. Hašima Muharemovića bile su popraćene zvukom , a uz nastup folklorne sekcije “Udruženja mladih” Tinja, najmlađih sazlija, učesnika do 12 godina, braće Muratović, pjevačice sevdalinki Lejle Zahirović iz Dubokog Potoka uz pratnju Miralema Selimovića na sazu, nastupili su i sazlije: Rajko Simeunović iz Bijeljine, Sulejman Šarić iz Tuzle, Enes Imamović iz Mihatovića kod Tuzle, te domaće snage: Mehmed Šiljić iz Ćojluka, Razim Slanjankić iz Špionice Donje,Osman Suljkanović iz Ćojluka, Ahmet Hogić iz Srebrenika i Mustafa Muminović iz Hurema.

Mart:

  • Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
  • Održana je svečana sjednica Izvršnog odbora BZK „Preporod” Srebrenik, povodomo bilježavanja, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Tom prilikom je podnesen prigodan referat, a nakon toga učesnici sjednice imali su priliku da svojim raspravama dodatno ukažu na značaj ovog datuma.

Juli:

  • Komemorativna akademija, naziva „Bošnjaci i Srebrenica 1995. - 2016.“
  • U organizaciji BZK „Preporod“ Srebrenik, 8. jula 2016. godine, u Plavoj sali Doma kulture, Srebrenik, održana je tribina i Komemorativna akademija naziva „Bošnjaci i Srebrenica, 1995. - 2016.“ Gosti predavači su bili, uvaženi prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik BZK “Preporod” BiH, prof. dr. Sead Avdić i mr. Mehmed Žilić, koji su govorili o genocidu u Srebrenici, kao i uzrocima koji su prethodili kataklizmi Podrinja. Tom prilikom je poručeno da se ožive sjećanja i njeguje potreba obilježavanja „Dana genocida - dana Srebrenice“, koji trebaju i moraju biti čvrsto usađeni u kolektivnu svijest svih Bošnjaka, a posebno mladih. Srebrenica je otvorena rana svakog Bošnjaka i normalnog čovjeka ovog svijeta. Ako zaboravimo Srebrenicu, zaboravit ćemo 250.000 nevino ubijenih civila, ali na taj način zaboravljamo i sami sebe, kao i ono što jesmo i što nam je ugenima zapisano.
  • Pozorišna predstava, „Putovi – Zapis o zemlji“, Pozorišna predstava „Putovi – Zapis o zemlji“ nastala u produkciji tuzlanskog „Preporoda“, Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona Tuzla i Gradskog pozorišta Živinice, a u organizaciji BZK “Preporod” Srebrenik, prikazana je u Plavoj sali Doma kulture u Srebreniku, 23. jula 2016. godine. Predstava u svojoj osnovi predstavlja insenaciju pjesama i tekstova bosanskohercegovačkih pjesnika i književnika Mehmedalije Maka Dizdara, Meše Selimovića, Alekse Šantića, Nedžada Ibrišimovića, Dževada Karahasana, Islama Žige, Branka Ćopića i drugih. Razlozi za rad na ovoj tematici i pozorišnoj formi predstave, jeste da zreli ljudi vide kako mlađe generacije gledaju na klasike bosanskohercegovačkih umjetnika, a da oni mlađi spoznaju vrijednosti i genijalnost naše kulturne baštine.

Avgust:

  • Realizacija projekta naziva “Smotra sazlija Tuzlanskog kantona” Autor projekta Razim Slanjankić. Ovaj program je urađen u saradnji s Radio-televizijom Tuzlanskog kantona (RTV TK). Sniman je na lokalitetu Starog grada Srebrenika, tokom augusta, 2016. godine. U programu je učestvovalo 10 (deset) sazlija s područja Tuzlanskog kantona, koji su se predstavili izvođenjem sevdalinki uz saz.

Novembar:

  • Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Održana svečana sjednica Izvršnog odbora BZK “Preporod” Srebrenik, povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Tom prilikom je dr. Nermin Tursić podnio prigodan referat o značaju Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kasnije se obratio i na centralnom skupu antifašista Tuzlanskog kantona i BiH, koji je održan u Plavoj sali Doma kulture u Srebreniku, kao i na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Srebrenik, upriličenih povodom ovog praznika.

Decembar:

  • Realizacija projekta “Medijska popularizacija saza” Ovaj projekt, kojeg vodi Klub sazlija BZK “Preporod” Srebrenik, kompatibilan je s ranije prikazanim projektom “Smotra sazlija Tuzlanskog kantona”. Na osnovu toga su članovi kluba sazlija BZK “Preporod”, Srebrenik, gostovali u emisiji “Pjesmom o Bosni”, koja se emitira na Radio-televiziji Tuzlanskog kantona (RTV TK). Gostovanje u spomenutoj emisiji imalo je cilj promovirati tradicionalne bosanskohercegovačke pjesme, sevdalinke, koje se izvode uz tradicionalni žičani instrument saz.