Aktivnosti BZK "PREPOROD" Srebrenik 2014. godina.

Februar:

 • Petnaestog februara, u sklopu manifestacije “Dani povelje 2014. godine”, a u organizaciji BZK “Preporod” OO Srebrenik, održani su “Dani maternjeg jezika” kojem su prisustvovali značajni književnici s područja naše općine, a i šire. Cilj održavanja ove manifestacije jeste očuvanje i njegovanje maternjeg jezika koji ujedno predstavlja stub očuvanja nacionalnog identiteta.

Mart:

 • Prvog marta održana je svečana sjednica povodom Dana nezavisnosti BiH u prostorijama Doma kulture Srebrenik, kojoj su prisustvovali brojni uglednici naše općine koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli kulturnom jačanju naše zajednice.
 • Dvadeset prvog marta, u sklopu manifestacije “Musini dani” u Odžaku, nastupio je klub sazlija naše općine. Podsjećanja radi, ova manifestacija predstavlja sjećanje na lik i djelo Muse Ćazima Ćatića i obilježava se tradicionalno u organizaciji BZK “Preporod” Odžak, a ove godine učestvovao je i BZK “Preporod” Srebrenik.

April:

 • Tokom aprila, Općinski odbor BZK “Preporod” radio je na promociji institucije i njenograda putem virtuelne internet mreže, te je u svrhu toga kreiran web portal BZK “Preporod” OO Srebrenik, kako bi što veći broj korisnika mogao da prati redovne aktivnosti “Preporoda” i time učinimo naš rad prepoznatljivim i dostupnim što većem broju stanovnika naše općine.

Juni:

 • U junu je obnovljena ranija praksa u radu BZK “Preporod”, održavanja škole stranih jezika prvenstveno engleskog.

Juli:

 • Jedanaestog jula je održana komemorativna akademija/sjednica povodom obilježavanja genocida u Srebrenici, a prigodni referat podnio je Nermin Tursić. Tema referata je poslužila kao poziv na zajedničko učešće u kreaciji strategije “bošnjačke kulture pamćenja” od koje zavisi naša budućnost i budućnost naših narednih generacija.

Oktobar:

 • Petnaestog oktobra realizovan je projekt naziva “Srebrenika nema do Travnika”. Njime je prikazana smotra sazlija BZK “Preporod” OO Srebrenik, kao jednog od oblika promocije kulture, tradicije i običaja ovih prostora.

Novembar:

 • Šestog novembra, u saradnji s Narodnom bibliotekom Srebrenik, održan je “Susret pjesnika Tuzlanskog kantona”
 • Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra 2014. godine, kada je upriličena svečana sjednica povodom ovog historijskog datuma.
 • Na redovnoj sjednici BZK “Preporod” OO Srebrenik u novembru pokrenuta je inicijativa da se dosadašnji nazivi osnovnih i srednje škole na području općine Srebrenik (koje se baziraju na teritorijalnoj osnovi npr. OŠ Duboki Potok, I i II OŠ Srebrenik, OŠ Podorašje, Špionica itd.) promijene u nazive istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, politike koji dolaze iz reda bošnjačkog ili bosanskohercegovačkog nacionalnog prostora.

Decembar:

 • Mjesec decembar rezervisan je za aktivnosti održavanja manifestacije “Dani s Preporodom” tokom koje su se srebreničkoj publici predstavili svi klubovi BZK “Preporod” OO Srebrenik (Klub sazlija, Klub književnika, Klub pjesnika i ostali).