Ivo Banac - Intervju

Ivo Banac pišući za jedan hrvatski dnevnik ističe da je "jedino hrvatska politika u BiH nepoduzetna, premda ne i statična. Ona je još pod hegemonijom HDZ BiH koji sa Dodikom igra staru sporazumsku politiku, a pokušava je nametnuti i Zagrebu"

"Danas je više nego jasno kako daytonska Bosna i Hercegovina nije idealna država, ni po učinkovitosti, ni po postignućima. Nije dobro da se prstom upire uvijek u druge, a sebe posve abolira od svake krivnje... Dayton je bio moguć jer su svi bili umorni od rata, a Clintonova administracija odlučna u nametanju mirovnog rješenja, koje je svima bilo neprihvatljivo na različite načine, ali i u nedostatku realne alternative-neizbježno. Danas, Karadžićeva-Dodikova Herrenvolk Republika, koliko god gospodarski neuspješna i teret svojim sponzorima, predstavlja točku ruske na Balkanu i jedini zalog propale srpske imperijalne politike od 1903. naovamo.Tu nema promjena u mirnodopskim uvjetima"...

Banac dalje piše da je "jedino hrvatska politika u BiH nepoduzetna, premda ne i statična. Ona je još pod hegemonijom HDZ BiH koji sa Dodikom igra staru sporazumsku politiku, a pokušava je nametnuti i Zagrebu. Karamarko je vodio pozadinsku politiku protiv ove tendencije, što je također pridonijelo njegovom padu. Danas se već može reći kako Dragan Čović diktira hrvatsku državnu politiku prema BiH, što je jasno iz niza Plenkovićevih kadrovskih poteza. Premda ova politika nema izgleda, ona pretendira na propagandne uspjehe, o čemu se skrbi Ivan Tolj pri vrhu Styriua medijske grupe..."

"Dok traje zamor od Balkana (i američka odsutnost od Europe) Čoviću je dovoljna izborna reforma koja će ga učiniti hrvatskim članom Predsjedništva BiH bez ograničenja mandata", piše dr. Banac.

"... Ne samo da hrvatska Vlada u ovom trenutku nema snage za ozbiljan iskorak u BiH, ona nema ni vizije ni namjere da nešto ozbiljno poduzme. Zar netko doista ozbiljno uzima naklapanja Ivice Lučića, koji je u Neumu proljetos(po prijateljskom izvoru) ustvrdio kako je moguće da za BiH "nema rješenja, jer su sva rješenja moguća, pa i ono iz Sirije".

"... I dok Aleksandar Vučić otvara stadione u Novom Pazaru i Bošnjacima povjerava kako "razmišlja i o autoputu koji bi spojio Srbiju i BiH, da bi se tako spojili Bošnjaci iz Sandžaka i BiH...Dragan Čović, nakon što je zapalio pola Bosne svojim europskim vrijednostima može samo povući rogove i potvrditi kako " etnička federalizacija ni u jednoj varijanti nije rješenje za BiH". Zar je europska politika moguća samo na karminama", pita Ivo Banac u kolumni jednom hrvatskom listu.