ESEJBZK "Preporod" Srebrenik

Kultura ispijanja kahve

 

Na svom hiljadugodišnnem putu oko svijeta, kafa se u različitim civilizacijama i različitim kulturama konzumira na drugačiji način.

Iako smo mi navikli na miris svježe mljevene i skuhane kafe, u nekim državama su potrebni i neki dodaci da bi se uživalo u omiljenom napitku. Pored toga što neko pije ukuhanu sa šećerom, neko gorku, neko sa kockom šećera, rahatlokumom ili sitnim kolačićem, širom svijeta ljudi su prema svom nahođenju i običajima prilagodili kulturu ispijanja kafe.

Čak i države koje su najveći i najpoznatiji proizvođači kafe imaju svoje običaje i različite načine konzumiranja ovog omiljenog napitka. Pa je tako u Brazilu najpopularniji način ispijanja kafe napitak koji se zove Kafezino, sličan espresso kafi, napravljen od filtrirane kafe u kojem se zrna kafe i šećera melju zajedno. Vijetnamska tradicionalna kafa je veoma slatka i jaka. Spravlja se tako što se u šoljicu prvo sipa kondenzovano miljeko i led, a potom sipa prethodno skuhana kafa sa šećerom. Stanovnici Saudijske Arabije vode računa o godinama i starosti ljudi koji piju kafu i obavezno se servira prvo starijim ljudima, a najčešće je piju aromatiziranu sa hurmama.

I na evropskom kontinentu, različite kulture i civilizacije su razvile svoj specifičan način konzumiranja kafe. U Francuskoj je kroasan skoro obavezan dodatak uz kafu koja se pije u velikim šoljama u kojima je jednaka količina filter kafe i mlijeka. U Italiji je najpopularniji espresso koji se servira u malim šoljicama i konzumira se u jednom ili dva gutljaja.

U Turskoj se kafa kuha u bakrenim džezvama i servira najčešće nakon jela, uglavnom uz neki statkiš. Jedna od, za naše pojmove čudnijih kombinacija, je kafa koja se pije u Finskoj, a pravi se tako što se vrela kafa prelijeva preko kockica tek narezanog sira.

Veoma neobična priča je i o nastanku Irske kafe. Prema legendi, prva je napravljena u toku Drugog svjetskog rata, kada su na jednom aerodromu promrzli putnici zatražili da popiju kafu, a spretni konobar im je tu kafu "ugrijao" Irskim viskijem. U Austriji je veoma popularan Bečki Melange, mali espresso poslužen u velikoj šoljici sa toplim mlijekom upotpunjenim s mliječnom pjenom, kao i Mozart Café, dupli Espresso s poklopcem od šlaga poslužen s 2 cl vinjaka od višanja sa strane. Svi koji uživaju u jakoj i slatkoj kafi, u Španiji će se naći na svom terenu, jer ovaj veoma gust i sladak napitak sadrži istu količinu kafe i kondenzovanog mlijeka, koje se stavlja kao podloga u šolju.

I na ostalim kontinentima se kafa pije na različite načine. U SAD-u se pije u ogromnim količinama i to najčešće filter i espresso kafa. U Australiji se pije Flat white, na način da se u šolju sipa jedna doza espresa, a potom se do vrha preliva sa gustom mliječnom pjenom, dok Meksikanci piju svoju kafu sa cimetom i služe je u glinenoj šolji sa nerafinisanim šećerom. U Maroku i Senegalu se priprema cimetom, klinčićima i biberom.

Za razliku od ostatka svijeta, kod nas se kafa ili kahva pije sa samo dva nevidljiva sastojka. Ljubavlju sa kojom je spremljena i merakom sa kojim se pije.