VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

BZK “Preporod” gradsko društvo Srebrenik obilježilo “Dan Preporoda"

U okviru obilježavanja “Dana Preporoda”- 20. februar, BZK “Preporod” gradsko društvo Srebrenik je organizovalo promociju knjige “Pogibija braće Morića, autora prof. dr. Envera Imamovića, koja je održana dana 22.02.2022. u Srebreniku u okviru manifestacije “Dani Povelje Srebrenik”.

 

U uvodnom dijelu promocije obratio se Razim Slanjankić, predsjednik gradskog društva BZK “Preporod” Srebrenik, koji je istaknuo da je motiv smrti braće Morić često korišten u usmenoj književnoj tradiciji Bošnjaka, pogotovo baladama, te da je najnovija knjiga prof. dr. Imamovića, ponovo pokrenula interesovanje za događaje, koji su se zbili prije više od 260 godina u Sarajevu. 

Obzirom da autor knjige zbog ranije planiranih obaveza nije mogao prisustvovati promociji, pismo koje je poslao organizatoru, pročitao je zamjenik predsjednika BZK “Preporod” Srebrenik prof. historije Mirza Suljagić.
Promotori ove knjige su bili Fahrudin Sinanović novinar i književnik iz Kalesije i Sadil Mehmedović profesor bhs jezika i književnosti iz Srebrenika.

Promotor Sinanović je istaknuo da je ovo historijski roman u kojem se autor dotaknuo mnogih tema vezanih za život, vrijeme i običaje onog vremena, te da autor daje nove poglede na mjesto, ulogu i značaj braće Morić, koji su predstavljeni kao zaštitnici slabih i nemoćnih i koji su suprostavljanje ondašnjim vlastima platili svojim životom.

U umjetničkom dijelu programa baladu o braći Morić je govorio učenik Gimnazije u Srebreniku Amar Muratović. U muzičkom dijelu programa nastupio je Ahmet Hogić, koji je uz saz izveo čuvenu verziju pjesme o smrti braće Morić, Ferman stiže iz Stambola.