VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

U Srebreniku održana manifestacija 13. Festival saza i sevdaha, Dr Hašim Muharemović, FESS Srebrenik 2021.

FESS 2021 2

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod “ Srebrenik 01.09.2021. u prostorijama Doma kulture Srebrenik održana je 13. po redu manifestacija Festival saza i sevdaha, Dr Hašim Muharemović, FESS Srebrenik 2021.

Na ovoj manifestaciji je učestvovalo 17 izvođača, koji su publici predstavili izvođenje sevdalinki uz saz, te sviranje u takumu.

FESS 2021 4

U programu su učestvovali: Ahmet Hogić, Armin Hogić, Braća Haris i Amar Muratović, Miralem Selimović, Nihad Bašić, Razim Slanjankić, Sadil Mehmedović, Osman Suljkanović, Suad Džanić, Mehmed Šiljić,Rajko Simeunović; zatim članovi udruženja Sevdah iz Živinica, koji su svirali u takumu: Abduselam Zoletić, Šefik Šehić, Asmir Nuhanović, Elvir Jagodić i Selmir Šljivić.
Abduselam Zoletić, Šefik Šehić i Asmir Nuhanović su se predstavili i pojedinačnim izvođenjem sevdalinke uz saz.

FESS 2021 1

Posebno je bilo interesantno za publiku izvođenje saza u takumu, koje su predstavili članovi udruženja iz Živinica. Riječ takum potiče iz arapskog jezika i označava komplet nečega, pribor. A u slučaju saza označava grupu sazlija koja zajednički izvodi neku melodiju pri čemu su svi sazovi naštimani na iste tonove i takvo sviranje pridonosi višestrukom zvuku na sceni, što izaziva poseban ugođaj slušanja kod publike.

Neke od sevdalinki koje su izvedene u programu: Srebrenika nema do Travnika, Zaplakala Šećerđula , Kad ja pođoh na Bentbašu, Žute dunje, Sehija, A što ćemo ljubav kriti, Oj Zumreto dušo moja, Širi mjesec po Igmanu zrake, Tužno klikte tri bijele vile, U sehari begove Merime i dr.

FESS 2021 3

Manifestacija 13. Festival saza i sevdaha, Dr Hašim Muharemović promoviše sevdalinki i saz kao značajan diom kulturnoh naslijeđa, a posebno baštini muzičko naslijeđe koje je iza sebe ostavio naš sugrađanin Dr Hašim Muharemović.