VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

Održan 12. Festival saza i sevdaha , Dr Hašim Muharemović, FESS Srebrenik 2020.

FESS 2020

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" gradsko društvo Srebrenik, dana 26.12.2020. održan je 12. Festival saza i sevdaha, koji nosi ime po uglednom ljekaru-epidemiologu Dr Hašimu Muharemoviću iz Srebrenika-vrsnom izvođaču sevdalinke uz saz.

Manifestacija je ovoga puta održana u decembru, jer je program koji je planiran da se redovno održi u avgustu odgođen zbog poznatih događaja sa korona virusom.

Zbog higijensko epidemioloških razloga uzrokovanih korona virusom program je održan u studijskom prostoru TV Tatabrada Srebrenik, koja je cijeli program snimala i emitovat će ga u svome programu narednih dana.

Na 12. Festivalu saza i sevdaha predstavili su se izvođači sevdalinke i saza sa prostora sjeveroistočne Bosne (Srebrenik, Živinice, Bijeljina) i to:

Ahmet Hogić, Osman Suljkanović, Mustafa Bjelić, Razim Slanjankić, Mehmed Šiljić, Haris i Amar Muratović, Edisa Muratović, Asmir Nuhanović, Elvir Jagodić, Šefik Šehić, Rajko Simeunović.

Neke od pjesama koje su izvođene: Srebrenika nema do Travnika, Pričala mi kona, Slavuj ptica mala, Mejra, Snijeg pade drumi zapadoše i dr. Naročito je bio zapažen nastup Edise Muratović uz pratnju svojih sinova na sazu Harisa i Amara i pjesma Kraj potoka bistre vode, te nastup sazlija iz Živinica koji su odsvirali u takumu tri melodije (Tebi majko misli lete i dr.)

Ovaj program je organizovan uz podršku Ministarstva za kulturu i sport TK.

Program će biti emitovan u emisijama TV Tatabrada Srebrenik i bit će dostupan na youtube.

FESS 2020 1