VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

IN MEMORIAM - EMINA ZEČAJ

Iz Art kuće sevdaha u Sarajevu javljeno je da je u 89. godini umrla Emina Zečaj vrsna interpretatorka sevdalinke, koja je ostala zapažena i po tome što je snimila najviše sevdalinki uz saz, te ju je američki časopis Bilboard 2004. proglasio ikonom tradicionalne bosanske muzike.

Rahmetli Emina Zečaj je 2008. g. u organizaciji BZK "Preporod" Srebrenik učestvovala na 1. Festivalu sevdalinke i saza Srebrenik 2008. gdje je uz pratnju Dr Hašima Muharemovića izvela sevdalinke: Carigrad se Sarajevu hvali i Il je vedro il oblačno.

Voditelj festivala čuveni Vehid Gunić je tom prilikom citirao nekog: "Ja u javnosti ne poznajem savršenijeg sevdaliju nego što je Emina Zečaj".

Emina Zečaj je najproduktivniji izvođač sevdalinki uz saz, koja je uz pratnju Dr Mehmeda Gribajčevića na sazu 2003. snimila CD sa 20 pjesama pod nazivom “Bosnian Traditional Songs”, u izdanju Gramofon, Sarajevo, 2003. i materijal sniman 1990. a objavljen u ediciji Instituta sevdaha Omer Pobrić «Saz u Bosni», 2003. 

Osim ovoga Emina Zečaj je tokom svoje bogate umjetničke karijere snimila još niz pjesama na sazu uz pratnju Dr Hašima Muharemovića, Selima Salihovića i Ćamila Metiljevića u izdanju Jugotona, Sarajevodiska i drugih produkcijskih kuća.

Ovom prilikom objavljujemo i tekst sevdalinke "Il je vedro il oblačno"  koja je obrađivana i za potrebe  filma "Remake"

Il' je vedro il oblačno

Il' je vedro, il' oblačno,
il' je tamna noć.
Il' je sunce, il' je mjesec,
il' je bijel dan.

Nit' je vedro, nit' oblačno,
nit' je tamna noć.

Nit' je sunce, nit' je mjesec,

nit' je bijel' dan.
Već je ono Sokolović,
mlad Ibrahim- beg.

Ponio se, zanio se,
u svoj golem nam,
što on ljubi sultaniju,
sultan Zulejhu.

"Kaži Zulko, kaži dušo!
Šta sam tebi ja?!"
"Ti si Ibro, alem sunce,
što nad nama sja!