VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

Koreografijom “Bosna je ćilimom zastrta” otvoren Međunarodni festival muzike i folklora “Bosanske zimske radosti”

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” u BiH u saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo, po prvi put je organizirala Međunarodni festival muzike i folklora pod nazivom „Bosanske zimske radosti“.

Festival su otvorili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i predsjednik BKZ “Preporod” Sanjin Kodrić dana 30.08.2019. Nastupilo je 8 muzičkih i folklornih grupa sa 170 učesnika.

Prisutnim učesnicima i gostima dobrodošlicu je poželio načelnik Semir Efendić, uz želje da uživaju u folklornim i muzičkim izvedbama i da im nastupajuća Nova 2020. godina bude bolja i uspješnija od godine koju ispraćamo.

Cilj Festivala je afirmacija Bosne i Hercegovine i njenih prirodnih ljepota, ali i ujedno afirmacija, kako naše, tako i kulturne vrijednosti drugih naroda.

“Folklor je djetinjstvo svakog naroda. Kroz folklor se upoznajemo sa dušom svog, ali i sa dušom drugih naroda, i utoliko je ovaj naš zimski festival ljepši, šareniji i liči na ovaj naš multikulturni grad Sarajevo i na Bosnu i Hercegovinu”, rekao je predsjednik BKZ “Preporod” Sanjin Kodrić.

Učenici folklorne sekcije Osnovne škole “Avdo Smailović” otvorili su Festival koreografijom “Bosna je ćilimom zastrta”. Posjetitelji su mogli uživati i u koreografijama derviša iz tekije “Mesudija”, zatim u koreografiji ansambla iz Palestine, KUD-a “Gajret” koji se predstavio igrom iz Srednje Bosne pod nazivom “Fata” i u koreografiji ženskih igara koje je pripremilo Folklorno društvo “Orce Nikolov” iz Republike Sjeverne Makedonije.

Festival je trajao do 2. januara 2020. godine.