VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

BZK "PREPOROD SREBRENIK” OSTAO BEZ DIJELA POGAČE ZA KULTURU

U ovogodišnjoj raspodjeli komada pogače za kulturne aktivnosti udruženja građana, BZK "Preporod Srebrenik" ostao bez svog dijela pogače, tako će da bi preživio morati trbuhom za kruhom u bijeli svijet.

Naime prema rang listi koju je objavila Općina Srebrenik za finansiranje projekata iz kulture za 2019. godine, projekat udruženja građana Bošnjačke zajednice kulture "Preporod Srebrenik" za organizaciju manifestacije Književni susreti Srebrenik 2019. nije dobio podršku općinske komisije za vrednovanje pristiglih projekata, te je odbijen uz usmeno obrazloženje da sve planirane aktivnosti na projektu predviđaju novčana davanja.

Obzirom da na objavljenu rang listu nije data mogućnost prigovora izvršni odbor udruženja BZK "Preporod Srebrenik" ovom prilikom javno izražava svoj prigovor "savjesti" onima koji odlučuju.

Prema objavljenoj rang listi prošli su projekti:

  • Udruženje dijabetičara i prijatelja "Plavi krug",
  • Udruženje pčelara "Roj",
  • Crveni križ Srebrenik,
  • UG "Ponor"i G. Hrgovi,
  • Ekološkog udruženja "S-1 Priroda i društvo",
  • Udruženje za etno, ekološki i ruralni razvoj „Stara sinija“ Srebrenik,
  • HKD "Napredak" Srebrenik,
  • UG "Eko mreža",
  • UG "Marshall" Srebrenik,
  • UG "Gorska služba spašavanja"

Bošnjačka zajednica kulture "Preporod Srebrenik" ne smatra da je njen projekat najkvalitetniji, ali je zapanjujuće da je jedan od članova komisije (H.A.) svom udruženju EKO Mreža dodijelio najviše bodova, iako prema pravilniku o kriterijima član komisije može biti lice iz reda nevladinih udruženja koje nema svoj prijavljen projekat.

Na osnovu svega preostaje nam da zaključimo da je ovogodišnja raspodjela sredstava za kulturu izvršena namjenski, prema kriterijima koje poznaju samo članovi komisije, od kojih je jedan u očiglednom sukobu interesa.

A kakav je bijeli svijet u koji će morati trbuhom za kruhom udruženje BZK "Prepoprod Srebrenik”? Ni taj svijet nije blagonaklon prema ovom udruženju, koje treba da je autentičan tumač i promotor kulture i tradicije Bošnjaka. U taj tzv. bijeli svijet ubrajamo Federalno ministarstvo kulture, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Fondaciju za muzičke i scenske umjetnosti FBiH i još neke institucije, koje nemaju naročitog obzira prema podnesenim projektima ovog udruženja, uz često postavljene zamke kod opisa potrebnih dokumenata uz zahtjev, što na kraju rezultira odbijanjem zahtjeva iz formalno pravnih razloga i bez mogućnosti žalbe.

Izvršni odbor udruženja BZK "Preporod" Srebrenik je dužan da ukazuje na ovakve pojave u kulturi, čime se pridružuje grupi uglednih kulturnih radnika i institucija u BiH, koji stalno ukazuju na neravnomjernu raspodjelu sredstava u kulturi, koja se vrše po nacionalnom ključu, pa čak i kao takva je nepovoljna za udruženja koja baštine kulturu i tradiciju Bošnjaka.

Izvršni odbor BZK "Preporod Srebrenik”