VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

U Srebreniku promoviran roman "Ljetopis o kralju Tvrtku" autora Jasmina Imamovića

Roman “Ljetopis o kralju Tvrtku”, šesti roman Jasmina Imamovića, pisca i gradonačelnika Tuzle, promoviran je u petak 05.04.2019. u Plavoj sali Doma kulture u Srebreniku.

Uz samog autora, pred velikim brojem ljubitelja pisane riječi, roman su promovirali Benjamina Londrc i Denis Bećirović.

Riječ je o romanu hronici, koji je pisan duže od 12 mjeseci, a zasnovan je na autorovom istraživanju historije srednjeg vijeka koje je trajalo, kako je izjavio Imamović, više od 20 godina.

Radnja ovog romana zahvata srednjovjekovnu bosansku historiju i ispisan je u prvom licu iz ugla ljetopisca i velikog dijaka, koji se u knjizi zove Hotjen. Imamović u knjizi govori o vladavini Tvrtka I i podsjeća da je njegovo naslijeđe trajalo 72. godine poslije njegove smrti.

Govoreći o ovoj knjizi, Imamović je naglasio, da je za njega je bio veći izazov napisati roman hroniku, nego samo roman. -“Tvrtko I je simbol bh. korijena. Naš identitet je ovdje, u našoj majci, u našoj Bosni.”-navodi Imamović.

U svom obraćanju tokom promocije knjige, ukazivao je na bosanski identitet, da smo kako ranije tako i sada izloženi žestokim napadima i sa istoka i sa zapada, da ne priznaju našu državu kao ni našu kulturu, jezik, historiju, te da prvo mi moramo da poštujemo sebe i svoje naslijeđe a tada će se biti lakše izboriti da nas i drugi poštuju. –“Mi smo grane, koje nisu svjesne stabla, iz kojeg su izrasle i korijena iz kojeg je stablo izraslo”, poručio je Imamović.

Tvrtko I je simbol Nalazeći snažno uporište u historijskoj građi Jasmin Imamović u ovom romanu uspješno približava jedno vrijeme važno za Bosnu i njenu historiju, s očevidnim asocijacijama na vrijeme sadašnje.

U ovom romanu-hronici pisac objektivno sagledava period stvaranja i uzdizanja Bosne, uspješno prožimajući fikciju i historijske dokumente. Dobrodošlicu gostima iz Tuzle poželio je i općinski načelnik Nihad Omerović, izrazivši zadovoljstvo što ima priliku prisustvovati promociji jednog književnog djela koje govori o identitetu Bosne i bosanskog čovjeka.