VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

Općinsko društvo BZK "Preporod" Srebrenik održalo je 27.02.2019. press konferenciju za medije povodom 1. Marta Dana nezavisnosti BiH

Općinsko društvo BZK "Preporod" Srebrenik održalo je 27.02.2019. press konferenciju za medije povodom 1. Marta Dana nezavisnosti BiH. Referat povodom proslave Dana nezavisnosti podnio je Mirza Suljagić predsjednik izvršnog odbora društva, u kojem je istaknuto:

Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Održan je 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje.

Punoljetni građani Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo:

Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6%. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7% je glasalo za nezavisnost, a 0,3% protiv te odluke. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine."

O značaju referenduma govorio je i predsjednik općinskog društva BZK "Preporod" Srebrenik, Razim Slanjankić, koji smatra da se Dan nezavisnosti ubuduće treba obilježava na lokaciji "Stari grad Srebrenik-simbolu bosanske državnosti, te da nosilac tih aktivnosti treba biti BZK "Preporod" Srebrenik.

Svim građanima kojima je Bosna i Hercegovina u srcu čestitamo 1. Mart Dan nezavisnosti BiH.