VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

U okviru Dana Povelje Općine Srebrenik 2019. izvedena predstava Posljednja ljubav Hasana Kaimije

U okviru Dana Povelje Općine Srebrenik 2019. u petak 15.02.2019. izvedena je predstava Narodnog pozorišta Tuzla Posljednja ljubav Hasana Kaimije.

U prepunoj dvorani JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik gledaoci su mogli uživati u maestralnim glumačkim kreacijama, uzbudljivim preokretima radnje, izvrsnoj scenografiji i kostimografiji glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Tuzla.

Predstava je nastala po motivima djela Derviša Sušića, čiji izvanredan tekst je aktuelan i u današnjem vremenu. Predstavu je režirao Goran Damjanac koji je istakao: Zadovoljan sam učinjenim, jer mislim da smo napravili uzbudljivu predstavu koja ima ironijsku iduhovitu notu, a ima i onu tragičnu crtu. Ovdje je izuzetno aktuelna Sušićeva ironijska nota koja je vrlo aktuelna danas, jer mislim da živimo u jednoj epohi ironije. U tom smislu mislimda se Sušić danas može čitati na drugačiji način nego ranije. To je pisac koji je svevremen i koji će tek još da se proučava i da se njime bavi umjetnička javnost.

Uloge u ovojn predstavi su ostvarili Damir Mahmutović, Adnan Omerović/Dražen Pavlović, Irma Zukić, Elvis Jahić, Edis Žilić, Remira Osmanović, Milenko Iliktarević, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević, Samed Alić, Enver Hasić, Jasmina Dedić, Luka Spasojević, Mirza Mujagić i Midhat Kušljugić.