VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

Senadin Lavić - Komentar

Senadin Lavić: Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod".

 

"Bosanski entitet RS nije povijesna, kulturna ili prirodna tvorevina na teritoriji države Bosne i Hercegovine."

Dijelovi interwiev-a objavljenog na portalu vijesti.ba 28.12.2018.


LAVIĆ: "Bosanski entitet RS to pravo nikada nije imao jer nije država, niti će imati zbog poznatih događaja iz 1990-ih. Taj entitet nije povijesna, kulturna ili prirodna tvorevina na teritoriji države Bosne i Hercegovine. Nastao je ratom i zločinima, a presudom haškog tribunala vojska i policija tog entiteta je napravila genocid nad Bošnjacima. Dakle, manji entitet nikada neće moći dobiti nikakvo pravo na samoopredjeljenje. Bosanski Srbi su samo jedna narodna grupa u Bosni i Hercegovini i ne mogu bez drugih donositi strateške odluke. Sva priča o samoopredjeljenju je politički dim za narod u Srbiji i entitetu RS, kao lažna nada i utjeha za "gubitak Kosova". Čak uz tu priču mogu ići i razni ekscesi i demonstracije kao pokušaji destabilizacije Bosne. Ali, lažni voždovi ponovo prodaju tanko štivo za narodne mase!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta RS, trenutni predsjedavajući, gospodin Dodik ne snalazi se na mjestu u Predsjedništvu sa jeftinom pričom o zastavi i on će vrlo brzo dovesti do jasne svijesti svih nas o besmislenosti tročlanog etničkog Predsjedništva. On je najbolji čuvar Bosne i traser novodolazećeg građanskog društva. Niko tako snažno ne podstiče važnost naše borbe za Bosnu kao on. Godinama služi srbijanskoj politici da preko njega govore ono što ne mogu sami kazivati. On je konfliktni instrument velikosrbijanskog hegemonijskog odnosa prema Bosni.

Predsjednik susjedne Srbije se nalazi u vrlo teškoj situaciji, možda je to danas najteži predsjednički mandat u cijeloj Evropi. On sljedeće godine mora javnosti u Srbiji saopćiti vijest da Kosovo nije više dio Srbije i to upisati u preambulu Ustava Srbije. Bez obzira što to svi u Srbiji znaju, nastat će problem i slijede vanredni parlamentarni izbori. To je njegov kraj.

U Srbiji su četnici izjednačeni s partizanima, a ratni zločinci iz Drugog svjetskog rata su rehabilitirani i proglašeni antifašistima. To je vrhunac palanačke perverzije. Sociolog Đokica Jovanović iz Niša današnju Vučićevu Srbiju nazvao je "četničkom državom", jer je njena ideologija zasnovana na četničkom pokretu i velikosrbijanskoj hegemoniji. Djeci u Srbiji u jutarnjem programu umjesto Paje Patka obraća se ratni zločinac direktno iz zatvora. Oni, ta grupacija oko Vučića u novom nacionalističkom naletu, još uvijek pokušavaju Bosnu odvojiti od euroatlantskih integracija kako bi time bila ostvarena posljednja "četnička nada" da mogu dio Bosne "otkinuti" i pripojiti Srbiji.

Sve dok se Srbija ne normalizira iznutra, odnosi između država se neće stabilizirati i krenuti u pozitivnom civilizacijskom smjeru. To znači da su građani Bosne i Srbije zarobljeni u ahistorijske političke koncepcije političkih oligarhija i da će trebati dosta napora da se naša društva oslobode od etnofašizma i populističkog primitivizma."