VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

Godišnjica dejtonskog mirovnog sporazuma (21.11.1995. - 21.11.2018.)

 

 Godišnjica dejtonskog mirovnog sporazuma (21.11.1995. - 21.11.2018.)

Danas se obilježava 23. godišnjica parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je prekinut četverogodišnji krvavi rat u Bosni i Hercegovini.

Dejtonski sporazum postignut je u zračnoj bazi Wright-Patterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohio.

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine, a glavni učesnici su bili predsjednik Srbije Slobodan Milošević, predsjednik RBiH Alija Izetbegović i predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman te američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Dejtonski sporazum bio je kulminacija šatl-diplomatije koju je počeo Holbrooke sa svojim timom pod pokroviteljstvom SAD-a. Mirovni sporazum je zvanično potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine.

Trenutna administrativno-teritorijalna podjela BiH rezultat je Dejtonskog mirovnog sporazuma za koji mnogi smatraju da je davno prevaziđen. Na drugoj strani političari iz entiteta RS još uvijek smatraju da se izvorni elementi Dejtonskog sporazuma moraju i dalje primjenjivati.

Dan uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar entitetski je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko ovim povodom je izjavio, kako je Ustavom BiH, koji je dio Dejtonskog sporazuma, u članu 1. potvrđen pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine:

"Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim ustavom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama".