VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

BH Zmajevi se plasirali u elitni razred Ueffine lige nacija - Ligu A

 

Sinoć je nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala neriješeno u Beču rezultatom 0:0 protiv Austrije i na taj način osvojila prvo mjesto u grupi B3 Lige nacija, te je izborila plasman u Ligu A.

Naša reprezentacija na čelu sa selektorom Robertom Prosinečkim je uspjela osvojiti prvo mjesto u grupi sa protivnicima po "mjeri" Austrijom i Sjevernom Irskom. Namjerno ističemo selektora Prosinečkog, koji je znao kako postaviti igru i formaciju sa protivnicima, koji danas mogu svakoga pobijediti u Evropi.

Selektor Prosinečki je znao gdje je naš najveći potencijal, a to je sredina terena, koju kontrolišu Pjanić, Bešić (još boluje od dječijih ospica) Duljević, Sarić. Svi oni znaju dobro baratati loptom i mogu u svakom trenutku uposliti Džeku ili Višću koji kažnjavaju protivnika čim imaju povoljnu priliku.

U ovom trenutku se pokazalo da je trener potrefio taktiku, koja nam je u ovom takmičenju donijela rezultat. Pravi ispiti našoj reprezentaciji već stižu na proljeće, kada počinju kvalifikacije za evropsko prvenstvo i u kojima igrači najavljuju rezultat koji donosi direktan plasman, a to je jedno od prva dva mjesta.

Čestitka našoj ekipi i navijačima- njih oko 20.000. koji su pružali veličanstvenu podršku našim momcima.

Nogometna reprezentacija BiH će u narednom izdanju Lige nacija (2020/2021) igrati u elitnoj diviziji (Ligi A), a današnji rezultat je bitan i za kvalifikacije za Euro 2020. godine jer su Zmajevi osigurali barem baraž ukoliko se ne uspiju kvalificirati na smotru najboljih evropskih reprezentacija kroz kvalifikacije.