VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

Putopis: U Stambolu na Bosforu (od 9. do 14. oktobra 2018.)

Piše: Razim Slanjankić

Neko je jedanput rekao da svako treba bar jedanput u životu posjetiti Istanbul-prijestolnicu carstava od pamtivijeka do danas.Tragom te ideje i ja sam se otisnuo na turističko putovanje autobusom iz jednostavne potrebe da se nakratko promijeni mjesto boravka, a i da se upoznam sa bogatstvom kulturno - historijskih spomenika Istanbula, načinom života ljudi, geogafijom i dr. Istanbul ima nadimak Grad sedam brda, jer je osnovan na sedam brda od kojih svako nosi po džamiju.
Obzirom da je program obilazaka zgusnut, a organizovala ga je agencija ja sam odlučio da pismeno zabilježim lokacije obilazaka, popraćene slikama i pokojim mojim komentarom.

Prvi dan:

Putovanje preko Srbije i Bugarske.

Drugi dan:

Dolazak u Istanbul i popodnevna šetnja gradom: Kapali čaršija- Istanbul univerzitet-Sulejmanija džamija.
Na lokaciji Sulejmanija džamija nas je zadesila kiša, ali sam uspio napraviti nekoliko fotografija u i oko džamije i fotografije s pogledom na Bosfor i Mramornom more. Na samom početku obilazaka vidjelo se da žurimo i da je malo vremena ostajalo za uživanje u razgledanju svih lokacija koje mame pogled.

Treći dan:

Od 9 sati u pratnji vodiča (momak po imenu Benjamin iz Lukavca) krenuli smo u obilazak: Teodosijev forum - Trg Sultan Ahmeta- Hipodrom ( Obelisk)- Džamija Sultan Ahmeta-Plava džamija (tako se zove zbog ugrađenih plavih keramičkih pločica u svodove) - Muzej Aja Sofija - Topkapi palata s pogledom na Bosfor i Mramorno more-Kapali čaršija (samostalno). Za pomenute lokacije može se kazati da su prepune turista iz raznih dijelova svijeta. Na ulazak u Plavu džamiju čekali smo na red, koji je brojao najmanje pet stotina ljudi ispred nas. Pravilo je da žene ulaze zamotane u mahramu i da svi posjetioci skidaju obuću koju potom stavljaju u najlon vrećicu i nose sa sobom do izlaska iz džamije. U džamiji čuvari paze na red i može se klanjati u svakom momentu. Unutrašnjost džamije je karakteristična po prostranstvu, dekorativnim elementima-keramičkim pločicama mahom plave boje ugrađenim u visoke svodove i tepisima ugodnim za hodanje. Za dva obeliska je značajno da su tu dovezena iz Memfisa u Egiptu i da je na tom mjestu nekada bio hipodrom i prije dolaska Osmanlija. Prije ulaska u Topkapi palatu skeniraju se stvari i na samu unutrašnjost paze čuvari. Snimanje kamerom nije dozvoljeno. U Topkapi palati nalaze se odaje gdje su izloženi eksponati pribora za jelo i posuđe od zlata, srebra, bakra i keramike. Zatim smo u trku obišli odaje gdje se nalaze oružja i oruđa koje je koristila vojska u boju: sablje, puške sa cijevima dugim dva metra, razna sječiva, bodeži, kubure i dr. U labirintu hodnika obišli smo i odaje koje su sultani koristili za svoje potrebe (vijeće , divani i sl.) U vanjskom dijelu palate s pogledom na Mramorno more zapazio sam jedan otvoreni objekat koji su vladari koristili za obavljanje iftara i to je mjesto otprilike s kojeg se pruža odličan pogled na more i prilika za fotografisanje. U Aja Sofiju se nije moglo ući zbog restauratorskih radova, ali sam kamerom snimio ulazna vrata kako bi se ovjekovječila lokacija.
Što se tiče Kapali čaršije tu se mogu naći stvari od igle do zlata što se kaže, tako da neću puno o ovoj lokaciji. Bitno je napomenuti da je to trgovački bazar, gdje se trguje na raznim jezicima svijeta. Za robu se cjenka i može se neka stvar kupiti i u pola cijene od one početne koju je trgovac ponudio. U samom gradu je obilje restorana u kojima hrana nije skupa. Na svakom ćošku nude vam bogatu ponudu orijentalne hrane. Kahva u restoranima je odlična-prava turska. Velika ponuda je i orijentalnih slastica u slastičarnama koje se nalaze duž glavne džade.

Četvrti dan:

Posjeta palati Dolma bahče.Dolma bahče je ogromna palata u kojoj su boravili sultani.Pored mnogobrojnih prostorija u unutrašnjosti raskošno uređenih za potrebe sultana primijetna je i jedna odaja u kojoj su održavani koncerti uz violončelo, a po hodnicima su okačene slike zapadnjačkih slikara koji slikaju razne ratove u kojima je učestvovala osmanska vojska. Palata se nalazi pored samog Bosfora u prelijepom prirodnom okruženju sa uređenim travnjacima, drvećem i šadrvanima. Vožnja Bosforom je poseban doživljaj koji je trajao otprilike sat vremena. U tih sat vremena sunčani intervali su se izmjenjivali s vjetrom, kišom i oblacima. Na brodu poslužuju kahvu, čaj , slastice naravno uz plaćanje (kahva košta otprilike 2 eura). Vožnja traje u krug-prolazi se ispod oba mosta nad Bosforom i prolazi se pored djevojačke kule (mali dio kopna nasred Bosfora). Nakon vožnje Bosforom vozimo se na vidikovac po imenu Čamlidža na azijskoj strani grada odakle se pruža predivan pogled na evropski dio Istanbula. Ovo mjesto obilaze mnogobrojne turističke grupe. U povratku se obilazi džamija Sultan Ejupa u čijoj blizini se nalazi turbe Mehmed paše Sokolovića.
Orijentalno veče. To je program koji se organizuje za turiste koji dolaze sa područja Zapadnog Balkana. U programu učestvuju zanosne trbušne plesačice, jedan muški trbuhoplesač, folklorne grupe i jedan turski vokalni izvođač tradicionalnih pjesama sa Balkana koji izvodi: Jovano Jovanke, ajde Jano.. More sokol pie, Čudna jada od Mostara grada. Program insistira na komunikaciji s publikom pa se na podiju našlo i nekoliko plesača-gostiju koji su zabavljali publiku svojim scenskim nastupom.

Peti dan:

Posjeta trgovačkom centru Forum u Istanbulu u kojem se nalaze modne kuće Waikiki, Cotton i druge baš kao u Bingo cityu Tuzla, osim što se tu može kupiti roba 10-30 % jeftinije nego kod nas.
Dolazak u Edirne nekadašnju prijestonicu Osmanskog carstva blizu granice s Bugarskom. Obilazak džamije Selimije i trgovačkog bazara. Jedan putnik je zapisao: "Kakav je čovjek morao biti ko sagradi ovakvo svršenstvo". Džamiju je sagradio Mimar Sinan, a inspiraciju za gradnju je našao u Aja Sofiji.Ispred džamije nalazi se spomenik Mimaru Sinanu koji je živio oko 90 godina.

Šesti dan:

Povratk kući.