VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

U Narodnom pozorištu Tuzla izvedena predstava "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" prema tekstu Derviša Sušića.

Na sceni Narodnog pozorišta u Tuzli večeras je upriličeno premijerno izvođenje predstave "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" koju je po tekstu Derviša Sušića režirao Goran Damjanac.

Glumački ansambl svojim kreacijama oduševio je publiku koja je svoje zadovoljstvo potvrdila gromoglasnim aplauzom.

Na sceni je izvedena teatarski prilagođena kompilacija dramskog djela "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" i pripovjetke "Kaimija" velikog bh. pisca Derviša Sušića, koji je cijeli svoj umjetnički period života pisao za Narodno pozorište u Tuzli.

Goran Damjanac prvi put je režirao u Narodnom pozorištu u Tuzli, a nakon dolaska iz Banje Luke u grad soli zatekao je ansambl s izuzetnom radnom disciplinom, elanom i željom da zajedničkim snagama dođu do kreativnog rezultata koji je večeras prikazan na sceni.

"Zadovoljan sam učinjenim, jer mislim da smo napravili uzbudljivu predstavu koja ima ironijsku i duhovitu notu, a ima i onu tragičnu crtu. Ovdje je izuzetno aktuelna Sušićeva ironijska nota koja je vrlo aktuelna danas, jer mislim da živimo u jednoj epohi ironije. U tom smislu mislim da se Sušić danas može čitati na drugačiji način nego ranije. To je pisac koji je svevremen i koji će tek još da se proučava i da se njime bavi umjetnička javnost", istakao je Damjanac.

Uloge u ovom komadu ostvaruju Damir Mahmutović, Adnan Omerović/Dražen Pavlović, Irma Zukić, Elvis Jahić, Edis Žilić, Remira Osmanović, Milenko Iliktarević, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević, Samed Alić, Enver Hasić, Jasmina Dedić, Luka Spasojević, Mirza Mujagić i Midhat Kušljugić.

Prvo reprizno izvođenje komada "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" najavljeno je za 30. oktobar ove godine.